KK

Kiatnakin pankki julkisti perjantaina yhdistyvansa Thaimaan johtavan investointipankki Phatran kanssa. KK:lla ja Phatralla on kumpaisellakin omat vahvuusalueensa, mutta kumpikin on tahoillaan ollut porssiyrityksina hieman huonosti vaihdettuja. Yhdistymisen ehdot ovat hyvat ja onnittelinkin molempien yhtioiden johtoa hyvasta ideasta.

Uudesta yhtiosta tulee porssiin paljon mielenkiintoisempi kohde yhtenaisena ja se ei lahde kilpailemaan isojen liikepankkien markkinoille, vaan tulee kasvamaan omilla vahvuusalueillaan autokaupan rahoituksessa, investointipankkitoiminnassa etc. Osakkeiden treidaus oli keskeytettyna perjantain ja treidaus jatkuu tiistaina. Sijoittajilla on ollut aikaa mutustella uutta kuviota. Uuden liittyman arvostus on alhainen koska KK oli hieman tylsana osakkeena hyvin alhaisesti arvostettu ja se edustaa liittymasta 2/3. Liittyman jalkeen osake saattaa loytaa vertaistensa arvostuksen ja menna ylospain.

THAIMAAN TULVAT

Thaimaan tulvatilannne ei enaa uhkaa ketaan, mutta tulvien vahingot ovat suuret. Tulvat ovat vaikuttaneet hyvin laajalti kaikkeen taloustoimintaan Thaimaassa heikentaen asuntokauppaa, autokauppaa, teollisuustuotantoa, rakentamista, liikennetta, agribisnesta, pankkeja, turismia etc. Tulvien suurin haittavaikutus nahdaan loka-joulukuun jaksolla erittain heikkoina talouslukuina. Q1/2012 nahdaan viela vaikutuksia, kun tulva-alueiden teollisuuslaitokset vaihtelevasti saavat tuotantoja kayntiin ja uusia laitteita tuotantolaitoksiin. Kuluttajaluottamus noussee melko nopeasti, mutta asunto ja autokauppa palautunee vasta pikkuhiljaa normaaliksi.

Euroopan heikko tilanne vaikuttaa negatiivisesti Thaimaan vuoden 2012 vientinakymiin, mutta tavallaan tulvista johtuen vuodesta 2012 on tulossa hyva kasvuvuosi Thaimaalle Euroopan heikosta kehityksesta huolimatta. Tulvien jalkeiset julkiset ja yksityiset investoinnit kiihdyttavat vuoden 2012 kasvua. Monien yritysten Q4/2011 tekemattomat kaupat ja lanseeraukset siirtyvat vuodelle 2012 kiihdyttaen vuoden 2012 kasvua. On taysin mahdollista, etta vuonna 2012 Thaimaa tulee kirjaamaan lahes 5 % BKT kasvun nyt olemassa olevien tietojen valossa.

MYANMAR

Kirjoitan tata Myanmarin paakaupungissa Yangonissa. Myanmarissa on tapahtumassa suuri muutos kun maa on vihdoin siirtymassa sotilasdiktatuurista kohti normaalimpaa yhteiskuntajarjestelmaa. 1990 Aung San Suu Kyi:n puolue voitti vaalit, mutta aika ei ollut viela silloin kypsa muutoksille. Jos valta olisi annettu hanelle, niin han olisi silloin vaatinut kenraalit rotoksistaan tilille, mika ei tietystikaan tuntunut Kenraaleista mukavalta sallia vallanvaihto ja tulla lynkatuksi itse.

20 vuoden aikana paljon itselleen vaurautta hankkinut kenraalikunta seka Aung Kyi:n oppositio ovat molemmat alkaneet ymmartaa enemman toisiaan ja tana vuonna militantit luovuttivat maan vallan uudelle hallitukselle, jota toki viela ohjailevat taustalta, mutta mm. Myanmarin kaasuvarojen vientitulot ovat nyt uuden hallituksen manageerauksessa menossa muuhun kuin sotilasvarusteluun ja kenraalien taskuihin. Maahan on valittu rotoksista puhdas presidentti, joka on esittanyt hyvia ajatuksia maan eteenpain menosta. Aung San Suu Kyi on ymmartanyt ehdot maan asteittaisille muutoksille ja on julistanut, ettei lahde jahtaamaan ketaan vanhoista rotoksista. Kaikki tama on nyt mahdollistanut Myanmarin paluun maailmankartalle. Lahimpien kuuden kuukauden aikana saatetaan nahda uudistuksia mm. maan valuuttajarjestelmassa seka liennytyksia maan kauppasaarrossa. Myanmarin tuotantoteollisuus on 20 vuoden aikana lakannut olemasta ja jos poliittiset uudistukset toteutuvat, niin lahivuosina nahdaan paljon investointeja eri saroilla.

Olen tapaillut matkani aikana keskeisia Myanmarin toimijoita mm. kiinteistokaupan tahot ja supermarkettiketjun operaattorin. Minulla on muutamia ideoita miten rahastomme voisi olla hyotymassa tulevasta kehityksesta. En voi kaikkia ajatuksia kertoa viela tassa vaiheessa.

THAIMAAN TULVA

Thaimaata koettelee vuosikymmenien pahin tulvatilanne. Tulva vie Thaimaan tehdastuotannon, viennin ja kulutuksen reippaasti alaspain loppuvuoden aikana. Mm. elektroniikkateollisuus, Hondan autotehdas ja riisinviljely ovat saaneet ison kolauksen ja niilla on jo maan talouskehityksen kannalta suuri merkitys.

Vaikka Bangkok on toistaiseksi viela kuiva, niin kauppa ei kay missaan. Kadut, ravintolat ja ostoskeskukset ovat hiljentyneet kun huomio on kohdistunut tulvauutisiin, oman ja sukulaisten tilanteen arviointiin ja omaisuuden suojaamiseen. Ajoin tanaan autolla ylatasanteelle rakennettua moottoritieta pitkin kohti pohjoista, missa tilanne on pahin ja jouduin jattamaan tutkimusmatkani kesken. Moottoritien reunakaistat tayttyvat nyt seisovista autoista, joita parkkeerataan sinne ylos turvaan tulvavedelta.

Sateet ovat lakanneet, mutta aivan Bangkokin reuna-alueilla ja Bangkokista 100 km pohjoiseen pain on valtava maara vetta mika pitaa juoksuttaa mereen ja nahtavaksi jaa kuinka paljon vetta tulee Bangkokin lahioihin ja saastyyko kaupungin keskusta vedelta. Tulvatilanne on varmastikin ohi marraskuun aikana, mutta mm. tehdasteollisuuteen ja mm. riisin vientiin se vaikuttaa useamman kuukauden ajan hyvin negatiivisesti.

Uskon myos Thaimaan porssin pysyvan heikkona ainakin siihen saakka, kunnes on tiedossa, etta vesimassa on turvallisesti valunut mereen.

ELITEN JA POPULUKSEN AJANKOHTAINEN TILANNE

Osakemarkkinoilla kuohuu ja Euroopan kriisillä tulee olemaan negatiiviset vaikutuksensa maailmankauppaan ja kasvuun. Sekä Elite- että Populus-rahastojen yhtiöt toimivat Aasian kotimarkkinoilla ja elävät sen kasvusta. Nämä markkinat saavat hyvin vähän pysyviä vaikutteita tästä kriisistä.

Pörssien liikehdintä vie myös meidän osuuden arvoja alaspäin ja yksittäisissä osakkeissa pudotukset ovat olleet hyvin rajuja. Myimme aiemmin ylösmenneitä positioita ja meillä on molemmissa rahastoissa 10–20 % käteistä ja rajusti pudonneet ostokohteet tiedossa. Toki jälkikäteen voi aina sanoa, että olisi pitänyt myydä enemmän. Emme ole vielä aloittaneet ostoja, mutta aloitamme ne lähiaikoina.

Uskon, että vahvat Aasian taloudet ja niiden pörssit toipuvat tästä myyntiaallosta nopeimmin. Osuuden arvojen lasku harmittaa aina, mutta etenkin meille tässä on nyt supertilaisuus ostaa yhtiöitä, joita olemme kytänneet ja jotka ovat laskeneet jopa 50–80 % alemmas tämän myyntipaniikin aikana.

Ainutlaatuinen tilaisuus lisätä panoksia rahastoissamme!

Lisää ajankohtaisia näkemyksiä löytyy tällä viikolla ilmestyneestä sijoittajakirjeestä, joka löytyy täältä.

Liity postituslistalle

Lähetämme kuukausittain näkemyksiämme rahastojen ja markkinoiden kehityksestä. Saat rahastouutiset kätevästi suoraan sähköpostiisi!

Liity tästä

YHTEYDENOTTOPYYNTÖ  

Haluatko lisätietoja PYN Elite –rahastosta tai asiakkuudestasi? Onko jokin asia, missä voisimme auttaa tai parantaa toimintaamme? Jätä yhteystietosi niin otamme sinuun yhteyttä.